Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Elektrikli Araç Sigorta ve Kaskolarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

20.06.2023 / Son Güncelleme: 20.09.2023

Elektrikli araçlar, teknolojik farklılıkları sayesinde sürücülere oldukça tatmin edici yolculuk deneyimleri yaşatıyor. Sürüş konforunu artıran teknolojiler, aynı zamanda elektrikli otomobillere yönelik sigorta poliçelerinin içeriklerinde de bazı değişiklikler getiriyor. Haliyle elektrikli araç sahiplerinin kasko seçimi yaparken dikkat etmeleri gereken noktalar da farklılaşıyor.

Elektrikli Araçlar İçin Sigorta/Kasko Daha mı Pahalı?

Elektrikli araçların sigorta poliçeleri, içten yanmalı türdeşleri ile karşılaştırıldığında araçların bedellerinin de yüksek olması sebebiyle daha yüksek fiyatlarla yapılıyor. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde de benzer olan bu durumu daha iyi anlamak için ortalama fiyat skalasını incelemekte yarar var. Bir örnek vermek gerekirse içten yanmalı motora sahip bir otomobil için 2023 yılında ödenen ortalama kasko bedeli 7 ila 30 bin TL arasında değişirken elektrikli araç kasko bedellerinin ise 20 bin TL’den başladığı ve bazı modeller için 100 bin TL’nin üzerine çıktığı söylenebilir. Bu durum aracın marka, model ve özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Hibrit araçlar ile elektrik motorlu ve pil ile çalışan %100 elektrikli araçlar da AXA Sigorta araç kasko teminatı ile güvence altındadır ve elektrikli araçlara özel kasko poliçelerinde %15 indirim avantajı da bulunmaktadır. Siz de web sayfamızdan ürünlerimizi inceleyebilir ve kolaylıkla teklif alarak avantajlı fiyatlardan faydalanabilirsiniz.

Elektrikli Araç Sigorta/Kaskoları Neden Daha Pahalıdır?

Elektrikli otomobiller, ileri teknoloji ürünü çok sayıda parça barındırdığından ve olası bir hasar durumunda bu parçaların maliyetlerinin yüksek oluşundan dolayı bu tür araçların sigortaları da görece daha yüksektir. Ek olarak yapılan araştırma ve çalışmalar da elektrikli araçların maliyetlerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.  

Herhangi bir kaza söz konusu olmasa bile elektrikli araçlarda meydana gelebilen küçük arızaların onarılması da yüksek maliyetli olabiliyor. Örneğin, pillerde oluşan hasarları tespit etmek veya gidermek için karmaşık işlemler yapılması gerekebiliyor. İşlemlerin karmaşıklaşması, harcanan iş gücü ve zamanın da artması anlamına geliyor. Bazı araştırmalar elektrikli araçlardaki arızaların, içten yanmalı motora sahip türdeşlerindekilere göre %27 daha fazla maliyete yol açtığını ortaya koymaktadır.

Elektrikli Araç Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Elektrikli araç sigortası yaptırırken aşağıda sıralanan kriterlere dikkat edebilirsiniz.

Batarya/Pil Teminatı

Elektrikli araç üreticileri, satın alma aşamasında sürücülere bataryalar özelinde satın alma ve kiralama olmak üzere iki farklı seçenek sunabiliyor. Bazı firmalar, kiralama seçeneğinin tercih edilmesi durumunda bataryanın sigortaya eklenmesini araç sahibinin inisiyatifine bırakabiliyor. 

Kiralama yöntemi ile batarya değişimi söz konusu olduğunda bazı sigorta şirketleri bu durumu poliçe kapsamı dışında tutabiliyor. Dolayısıyla kiralama veya satın alma yöntemiyle edinilen bataryanın poliçe kapsamında olup olmadığı, araç sigortası yaptırırken göz önünde bulundurulması gereken ilk kriter konumunda yer alıyor. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu