Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Ekspertiz Ne İşe Yarar?

20.10.2022 / Son Güncelleme: 20.10.2022

Kişiler, araç veya konut gibi kıymetli varlıklarını teminat altına almak için sigorta hizmetlerinden faydalanırlar. Sigorta şirketlerine düzenli şekilde ödenen sigorta primleri sayesinde, ileride ortaya çıkabilecek büyük riskler güvence altına alınmış olur. Ekspertiz, araç veya konut sigortalarında karşılaşılan bir kavramdır. “Ekspertiz ne demek?” sorusunu cevaplamaya kelime anlamından başlanabilir. Dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelime olan “ekspertiz”, bilirkişi tarafından yapılan inceleme demektir. Sigorta şirketleri, ekspertiz işlemi yaparak sigorta ettirilen varlığın değerini net bir şekilde belirlemeye çalışır. Sigortalanan varlığın değerinin doğru tespit edilmesi, sigorta ettirene uygun ve güvenilir bir poliçe teklifi sunulabilmesi bakımından önemlidir.

Ekspertiz Ne İşe Yarar?

Sigorta alanında poliçede belirlenen teminatların sağlanması için ödenmesi gereken prim miktarının belirlenmesinde sigorta ettirilen varlığın mevcut durumu önemlidir. Örneğin çok sayıda teminatı bir arada içeren geniş bir sigorta paketi olan “Maksimum Kasko Sigortası” yaptırıldığında, vaat edilen teminatların hepsinin sağlanabilmesi, uygun sigorta primlerinin ödenmesi ile mümkündür. Bu nedenle sigorta alanında ekspertiz işlemi son derece önemlidir.

Ekspertiz uygulamada sigorta alanı haricinde araçların satışı aşamasında da sıklıkla yapılır. Bu sebeple araç sahibi olmak veya aracını yenilemek isteyen kişiler  ”Oto ekspertiz ne demek?” sorusunu sormalıdır. Araçlar dışarıdan bakıldığında sağlam ve kusursuz görünebilir. Oysaki gözle seçilemeyecek veya işin uzmanı olmayan birinin anlayamayacağı ağır ve hafif kusurları söz konusu olabilir. Bu sebeple hasar ekspertiz işlemi sayesinde aracın tüm detaylı incelemeleri bilirkişi tarafından yapılır ve kusurları ortaya çıkartılır. Herhangi bir kusuru yoksa da aracın temiz olduğu konusunda alıcıya güvence verilir. Ekspertiz raporu sayesinde aracın gerçek değerinin belirlenmesi, araç satış bedelinin gerçekçi olması açısından da önemlidir. Bu yönüyle ekspertiz işlemi ile alıcının ekonomik anlamda hakları korunmuş olunur.

Teknolojik cihazlarla yapılan ve son derece güvenli olan oto ekspertiz işlemi, araçların gerçek değerinin belirlenmesinde en güvenilir yöntemdir.

Ekspertiz Raporu Nedir?

Ekspertiz raporu, ekspertiz işlemi sonucunda araçta ortaya çıkarılan kusurların yer verildiği evraktır. Ekspertiz raporunda tepeden tırnağa incelenen aracın, mevcut durumu ortaya konur. Ekspertiz işlemi sırasında kaporta, aracın iç aksamı, döşeme durumu, elektrik sistemi ve daha birçok özelliği teknik cihazlarla kontrol edilir. Önceden gelen hasar durumu, değişen parçaları detaylıca raporda yazılır. Aracın sürüş güvenliğini azaltan unsurlar tek tek belirtilir. Bunun için ekspertiz sırasında araçta incelenen kısımlar şu şekilde sıralanabilir:

Değişen parça durumu
Aracın kilometresi
Aracın geçirdiği boya işlemleri
Jantlar ve lastikler
Aracın iç donanımı
Motordaki yıpranmalar
Aracın kaza geçmişi
Kazalar nedeniyle zarar gören parçalar
Camlar
Dış makyajdaki kusurlar

Aracın kapsamlı değerlendirilmesi ve raporun hazırlanması, uzman kişilerin çalıştığı yetkili firmalar tarafından yapılmalıdır. Bu noktada “Ekspertiz uzmanı nasıl olunur?” sorusu akla gelecektir. Ülkemizde eksper olabilmek için Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen koşulları sağlamak gerekir. Bu koşullar, şu şekilde sıralanabilir:

En az 2 yıllık eğitim veren meslek yüksek okullarının birinden mezun olmak.
Daha önce iflas veya konkordato durumu olmaması.
Hak ve fiil ehliyeti sahibi olmak.
Araç hasarı konusunda faaliyet gösteren kursların birini tamamlamak.
Kurs sonrası 6 ay staj yapmış olmak.
Türkiye’de yerleşik olmak.

Belirtmek gerekir ki araç dışında diğer alanlarda ekspertiz işlemine yetkili olabilmek için en az 4 yıllık bir lisans programı mezunu olunması gerekir.

Ekspertiz Raporu Nasıl Alınır?

Ekspertiz raporu, bu konuda yetkilendirilmiş olan ekspertiz firmalarına başvuruda bulunarak alınabilir. Öncelikle bu firmalardan randevu alınması ve aracın ekspertiz işlemine sokulması gerekir. İncelemeler sonrası ekspertiz raporu uzmanlar tarafından hazırlanarak sunulur.

Oto ekspertiz hizmeti, 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle tıpkı zorunlu trafik sigortası gibi 2. el araç satışlarında zorunlu kılınmıştır. Sıfır araç alım satım işlemlerinde ise böyle bir zorunluluk yoktur.

Ekspertiz Ne Kadar Sürer?

Ekspertiz işleminin süresi, yapılan incelemelere göre değişiklik gösterir. Ekspertiz işleminin aşamaları kısaca şu şekilde sıralanabilir:

İlk olarak aracın süspansiyon muayenesi yapılır. Tüm tekerlerin süspansiyonları bilgisayara bağlı cihazlar ile kontrol edilir. Tekerleklerde direnç kaybı veya patlak durumu olup olmadığı tespit edilir.
Daha sonra fren kontrolleri yapılır. Fren sistemi detaylı testlere sokulur.
Fren kontrolleri sonrasında dyno adı verilen test uygulanır. Motor aksamı detaylı şekilde incelenir. Motor üzerinde çeşitli testler uygulanır.
Aracın beyin muayenesi gerçekleştirilir. El freni kontrolü yapılır. 
Son olarak aracın iç aksam kontrolleri tamamlanır.

Açıklanan bu ekspertiz işlemi ortalama olarak 45-50 dakika kadar sürebilir. Sürenin daha kısa veya uzun olması da mümkündür. Özellikle kalabalık şehirlerde yoğunluktan dolayı ekspertiz işleminin daha uzun sürmesi olasıdır.

Ekspertiz işlemi sonrası satın alma konusunda karar veren kişiler, Tutumlu Kasko Sigortası yaptırarak araçlarını trafikte güvenle kullanabilirler.

Ekspertiz Sorgulama

Ekspertiz, araçların kazaya karışması halinde de yapılan bir işlemdir. Bu durumlarda ekspertiz işlemi, sigorta şirketleri tarafından yaptırılır. Kaza eksper raporu sorgulama 3 farklı yoldan yapılabilir:

“E-Devlet” üzerinden sorgulama: Sisteme girdikten sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayfasına ulaşılır ve Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgula sekmesine tıklanır. Burada poliçeye dair detaylar görülebilir. Detaylı bilgi butonuna basıldığında hasar bilgileri kısmı görülür. Tekrar detaylı bilgi sekmesine tıklayarak hasara dair tüm detaylar görülebilir. “E-Devlet” üzerinden kaza eksper raporu sorgulama işlemi ücretsiz şekilde yapılır.
SMS ile sorgulama: Operatörlerden 5664’e kısa mesaj gönderilerek ekspertiz raporu sorgulanabilir. Bunun için “PARCA” boşluk “PLAKA” boşluk “HASAR
TARİHİ” yazılmalıdır.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden sorgulama: Sigortam360 sitesi üzerinden ekspertiz raporu sorgulama işlemi yapılabilir.
Tüm bunların yanı sıra, AXA Sigorta olarak aracını güvenle kullanabilmen için çok çeşitli araç sigorta paketlerimizle her zaman yanındayız!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu