Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

20.03.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Deprem, ülkemizde her an karşılaşılabilecek doğal afetlerin başında geliyor. Dolayısıyla bu riske karşı her daim hazırlıklı olmak gerekiyor. Konu hazırlık olunca da ilk akla gelen seçenek deprem çantası oluyor. Deprem çantası nasıl hazırlanır, içinde neler olmalıdır? Tüm bu soruların cevapları ve çok daha fazlası içeriğin devamında sizleri bekliyor.

Deprem Çantasında Neler Bulunmalıdır?

Standart bir deprem çantasında mutlaka olması gerekenler şunlardır:

 Çok Amaçlı Çakı: Afetlerden sonra ilk 72 saatte ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin başında gelir. Kesme, birleştirme, vidalama ve açma gerektiren durumlar için çantaya eklenmelidir.
 Düdük: Yüz yüze iletişimin imkansız hale geldiği durumlarda kurtarma ekiplerine yerinizi belli etme imkanı sağlar. Kurtarma esnasında bağırma yoluyla ekstra efor sarf edilmesinin önüne geçer.
 Fener: Afet sonrası yaşanabilecek elektrik kesintisinde aydınlanma ihtiyacınızı giderir. Mümkünse kaliteli ve pilli bir modeli çantanıza ekleyin. 
 Pil: Radyo ve fener başta olmak üzere her elektronik alet için ihtiyacın iki katı kadar pili çantanıza koyun. Erime ihtimaline karşı pilleri aletlerin üzerinde tutmayın.
 Radyo: Kurtarma ekiplerinin ve yetkililerin yapacakları duyurulardan haberdar olabilmek için çantanızda mutlaka bir adet bulundurun.
 Kibrit veya Çakmak: Ateş yakarken kullanılmak üzere birkaç kutu kibrit veya çakmağı deprem çantası içeriğine dahil edin.
 Toz Maskesi: Deprem gibi felaketlerin sebep olduğu yıkımlardan kaynaklı tozlardan etkilenmemek için çantaya kişi başına iki tane olacak şekilde maske yerleştirin.
 İş Eldiveni: Çadır kurma gibi işlerde ve diğer afetzedelere yardım ederken ihtiyaç duyabilirsiniz. Afet sonrası işlerde ellerinizi korumanıza yardımcı olacağı için en az iki tane iş eldivenine deprem çantanızda yer ayırmanızda fayda var.
 Not Defteri: Acil durum sonrasında kullanabileceğiniz numaraları yazdığınız bir not defterini çantanızın kolay ulaşılabilen bir gözüne yerleştirin.
 Tükenmez Kalem: Deprem çantası içerisine koyacağınız birkaç tükenmez kalem, not alma ve bir yerleri işaretleme gibi ihtiyaçlarınızı giderebilmenizi sağlar.
 Evrak Dosyası: Pasaport, sigorta poliçeleri, tapu ve ruhsat belgeleri, kimlik gibi önemli evraklarınızı bir dosya içerisinde çantanıza yerleştirin.
 İlaçlar: Kronik hastalıklar nedeniyle düzenli olarak kullanılan ilaçların ve ağrı kesicilerin, kutularının içerisinde acil durum çantasında bulundurulması gerekir. 
 Battaniye ve Kıyafet: Zor hava şartlarından kendinizi korumanızı sağlayacak battaniye ve birkaç kıyafet çanta içeriğinde bulunmalıdır.
 İp: Çadır kurarken ya da eşya taşırken malzemeleri birbirine bağlamak için ihtiyaç duyabilirsiniz.
 Yiyecek ve Su: Tok tutacak, yüksek enerji içeren, şeker dengesini bozmayacak, fazla susatmayacak ambalajlı gıda maddeleri ilk 72 saatteki beslenme ihtiyacınızı giderebilmeniz için gereklidir. Ayrıca çantaya en az 1 litre su yerleştirilmelidir.
 İlk Yardım Çantası: İlk 72 saatte ihtiyaç duyulabilecek tüm ilk yardım malzemeleri, küçük bir çanta içerisinde çantaya koyulmalıdır.

Deprem Çantası Nerede Durmalıdır?

Afet sonrasında en büyük desteğiniz haline gelecek deprem çantası, tahliye halinde kolayca erişebileceğiniz bir yerde olmalıdır. Bu doğrultuda evde deprem çantası hazırlama sürecini tamamladıktan sonra çıkışın yakınında ideal saklama alanını belirlemeye odaklanabilirsiniz. Hatta afetin ne zaman meydana geleceğini bilmek imkansız olduğu için iş yerinizdeki dolabınızda ve arabanızın bagajında tutmak üzere birer çanta daha hazırlayabilirsiniz. Böylece doğal felaketlere hazırlıksız yakalanma riskini azaltmış olursunuz. 

Aracınızın bagajına yerleştireceğiniz ekstra çantanın büyük boyutlu olması faydalı olur. Bu sayede adet ve miktar bazında sırt çantanızdakilerden çok daha fazla malzemeye erişebilirsiniz.

DASK Fiyat Öğren

Kaç Adet Deprem Çantası Hazırlanmalıdır?

Deprem çantaları, evde yaşayan her kişiye birer adet düşecek şekilde hazırlanmalıdır. Haliyle deprem çantası içindekiler listesi de bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Tabii hazırlık aşamasında kişiye özel ihtiyaçlar da unutulmamalıdır. Örneğin; kadınlar için hazırlanan bir çantada hijyenik ped veya bebekler için bez gibi malzemelere yer verilmesi yerinde bir karar olacaktır. Ek bir önlem olarak ise çanta sayısı kadar uyku tulumunu çıkışın yakınında tutmak faydalı olabilir.

Deprem başta olmak üzere doğal afetlere önlem amacıyla hazırlanan çantalar ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli konu boyuttur. Çantaların mutlaka taşıyacak kişinin vücut ölçülerine uygun olması gerekir. Eğer bu detaya dikkat edilmezse, afet anında ekstra zorluk yaşanabilir. Deprem çantası hazırlanırken ayrıca sahip olunan evcil hayvanlar da unutulmamalıdır. En az üç gün yetecek kadar yemin veya mamanın çantaya eklenmesi, ev hayvanlarının afet sonrasındaki dönemi bir nebze de olsa sorunsuz geçirebilmelerine yardımcı olur.

Deprem Çantasının Önemi Nedir?

Deprem çantası nasıl yapılır?” sorusunun cevabını bilmek ve bu konuda somut adımlar atmak, hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Çünkü depremin meydana geldiği bölge ve etki alanı, yardımın afetzedelere ulaşmasını geciktirebilir. Bu gecikmenin telafisi ancak doğru hazırlanmış bir deprem çantası ile mümkündür. Deprem çantasındaki malzemelerle afetin hemen sonrasında şoka giren veya yaralanan kişilere ilk yardım yapılabilir, enkaz altında kalınması gibi durumlarda imdat çağrısında bulunulabilir ve yetkililerle iletişime geçilebilir. İlerleyen süreçte ise barınma, beslenme ve kişisel hijyen gibi ihtiyaçlar giderilebilir.

Evinizi deprem riskine karşı güvence altına almak için DASK başvurusu yapabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu