Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Çekme Belgeli Araç Nedir? Trafiğe Çıkabilir Mi?

27.11.2023 / Son Güncelleme: 12.12.2023

Çekme belgesi, ilk bakışta olumsuz bir anlam taşısa da farklı sebeplerle alınabileceği için otomobil sahiplerine fayda sunan bir belge olarak kullanılabilir. Çekme belgesi, ikinci el otomobil ilanlarında sıklıkla karşılaşılan bir terimdir ve çoğunlukla uzun süre kullanılmayacak araçlar için alınır. Daha uygun fiyatlarla satılan araçların sahip olduğu çekme belgesinin ne olduğunu ve neden alındığını bilmek, araç satın alırken doğru karar vermenize yardımcı olur.

Çekme Belgesi Nedir?

Çekme belgesi, aracın çeşitli sebeplerden dolayı trafikten çekilmesi anlamına gelen resmi bir belgedir. Otomobilin uzun süre kullanılmayacağı durumlarda alınan çekme belgesi; araç sahibine vergi, sigorta ve muayene harcamalarından muafiyet sağlar. Çekme belgesi, araca ait tüm borçların ödenmesi sonrasında plakanın trafiğe teslim edilmesi sonucunda alınır. 

Çekme Belgeli Araç Ne Anlama Geliyor?

Kaza yapmış, hurdaya çıkmış veya uzun süre kullanılmayacak otomobillerin alabileceği bir belge olan çekme belgesi, aracın trafiğe çıkmasının yasak olduğu anlamına gelir. Çekme belgesi, vergilerden muafiyet sağladığı için çeşitli sebeplerden ötürü aracını uzun süre kullanamayacak kişiler için de avantajlı bir seçenektir. Çekme belgesi ile hurda belgesi birbirinden farklıdır. Hurda belgesi, yalnızca araç hurdaya çıktığı durumda alınırken çekme belgesi farklı sebeplerden alınabilir. 

Çekme Belgesi Hangi Durumlarda Alınır?

Kaza yapmış veya hurdaya çıkmış araçların sahipleri, yüksek onarım bedelini karşılamak istemedikleri durumlarda çekme belgesi alabilirler. Uzun süre aracını kullanamayacak olan kişiler, çekme belgesi sayesinde vergi ve sigorta ödemelerinden muafiyet hakkı elde eder. Otomobili, koleksiyon gibi kişisel bir alanda sergileyecek veya yalnızca parçalarını kullanıp trafiğe çıkarmayacak kişiler de çekme belgesi avantajlarından faydalanabilir. 

Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Çıkabilir mi?

Çekme belgeli araçların trafiğe çıkması yasaktır. Trafiğe çıkılması durumunda, Karayolları Trafik Kanunu’nun 21. maddesi gereğince idari para cezası ve ehliyet ceza puanı uygulanır. Çekme belgeli araçların trafiğe çıkmak istemesi durumunda gerçekleştirmesi gereken birkaç adım bulunur. Araç, üzerindeki belgenin kaldırılması ile trafiğe çıkma hakkına sahip olur. 

Çekme belgesini kaldırmak için ilk olarak varsa aracın hasarı ve trafiğe çıkmasını engelleyecek kusurları giderilir. Geçici trafik sigortası yaptırılır. TÜVTÜRK’te muayene yaptırılır ve buradan Araç Tespit Raporu alınır. Bu belge, ruhsat yerine geçer. Ardından aracın zorunlu trafik sigortası yaptırılır. Notere gidilir ve ruhsat belgesi çıkartılır. 

Yine noterden alınan plaka basım belgesi ile Şoförler ve Otomobilciler Odasından plaka çıkartılır. Noterdeki işlemin ardından kayıt otomatik olarak Vergi Dairesi sistemine düştüğü için buraya ek bir başvuruya gerek kalmaz. Tüm işlemlerin ardından, araçtaki çekme belgesi kalkar ve trafiğe çıkması serbest hâle gelir. 

Çekme Belgeli Araç Satılabilir / Satın Alınabilir mi?

Çekme belgeli otomobillerin alınıp satılmasında bir sorun veya engel bulunmaz. Genel olarak piyasa fiyatının altında fiyat biçilen çekme belgeli araç alırken aracın neden çekme belgesi olduğunu, kaza geçirdiyse hangi işlemler yapıldığını ve hasarın boyutunu öğrenmeniz aracı satın alma kararını doğru şekilde verebilmeniz açısından önemlidir. Araç hakkında detaylı bilgileri elde ederek yapacağınız onarım ve bakım masraflarını ön görmeniz açısından fayda sağlar. 

Çekme belgesi, kaza veya hurdaya çıkma kaynaklı değilse aracın ne kadar süredir kullanılmadığı ve hangi koşullarda saklandığını bilmeniz önem kazanır. Bu sayede de araç iç aksamında veya dış görünümünde herhangi bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Araç satın alma işlemi öncesinde detaylı bir ekspertiz almak da maddi kayıp yaşamamak için önerilir.

Çekme Belge Araç Muayeneye Nasıl Götürülür?

Çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayeneden geçmesi gerektiğini belirtmiştik. Trafiğe çıkması yasak olan bir aracın muayeneye nasıl götürüleceğine dair iki yanıt bulunur:

Araç, bir çekici ile muayene alanına götürülebilir. 
Araç muayene randevusu aldıktan sonra Trafik Tescil Şubesi’ne başvurularak Ek 33/A belgesi alınabilir. Bu belge sayesinde, araç 7 gün boyunca trafiğe çıkma hakkına sahip olur. Böylelikle muayeneye giderken polis kontrolünde belge gösterilerek geçiş yapılabilir. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu