Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

BES İptali: Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?

14.12.2022 / Son Güncelleme: 22.03.2024

BES iptal etme işlemi yaptırmadan önce cayma bedeli, haklarınız ve ödemelerin yapılma şekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.

Emeklilik yaşınız geldiği zaman ekonomik sıkıntı çekmeden ve hayat standardınızı düşürmeden hayatınıza devam etmek istiyorsanız, farklı emeklilik ve yatırım seçeneklerini değerlendirmenizde fayda vardır. Devlet destekli olarak yürütülen BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) bu seçeneklerden biridir. Fakat farklı nedenlerden dolayı BES iptal etme niyetiniz de olabilir. Bu durumda doğru adımları atarak işlemi kısa sürede tamamlama ve birikiminizi geri alma hakkınız vardır. Sistemden ayrılma durumunuzdaki şartlara göre birikiminizden bazı kesintiler yapılması söz konusu da olabilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi kısaltması olan BES insanların emekli olduğu zaman daha rahat koşullarda yaşamasını hedefleyen geleceğe yönelik bir yatırım sistemidir. Genel olarak aylık zaman dilimlerinde kişilerin BES hesaplarına aktardıkları miktarlar, onlar adına bazı yatırım araçlarında da değerlendirilerek sistemde bulunulan yıllar boyunca kişilerin gelecekleri için bir birikim haline gelir.

Uygulama devlet destekli güvenli bir tasarruf ve yatırım aracı olarak görülmektedir. Bu yatırımlar bağlı olunan finans kuruluşundaki portföy yöneticileri tarafından değerlenmesi için kullanılır. Diğer bir deyişle her ay ödenen katkı payı farklı yatırımlarda kullanılarak değerlenir. Yatırımların uzun vadede kazandırması nedeniyle BES emeklilik sistemi de uzun vadede kazandıran bir yatırım aracına dönüşür.

BES yaptırma zorunluluğu 45 yaş altındaki çalışan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerlidir ancak kamu ve özel sektör çalışanlarına zorunlu tutulan bu uygulamadan katılımcının çıkış hakkı da bulunur. Bu nedenle çalıştığınız kurum ya da şirket tarafından BES kapsamına dahil edildiyseniz sistemden çıkış yapabilirsiniz. Bunun için BES iptal etme İşlemlerini tamamlamanız yeterlidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?

BES iptal etme işlemine geçmeden önce bu uygulamanın sizin için faydalarından ve ne işe yaradığından bahsetmek faydalı olacaktır. 

 Sistematik bir şekilde her ay maaşınızdan birikim için belirli bir oranda para kesilir. Dolayısı ile her ay kesintili maaş aldığınızdan bütçenizi bu miktara göre ayarlamak durumunda kalırsınız ve bu durum elinize geçen miktardan bir kısmını tasarruf için ayırmaktan daha kolay olur.
 Her ay maaşınızdan kesilen miktara ek olarak devletin belirlediği oranda katkı payı eklenir. En son %30 olarak belirlenen BES katkı payı miktarı her ay maaşınıztan kesilen paraya eklenir. 
 BES hesabınızdaki miktar yatırım için kullanıldığından dilerseniz fon ve şirket belirleme hakkınız vardır. Paranızı nereye yatırıp değerlendireceğiniz konusunda size seçim hakkı sunulur. 
 Özel sigorta şirketleri aracılığı ile sunulan bir yatırım sözleşmesi olduğundan üzerinde değişiklik yapma hakkınız saklıdır.
 Sistemde şeffaflık, öznellik ve isteklere göre şekillendirme olanağı vardır. Örneğin yatırımınız olan BES fonlarını yılda 12 defaya kadar değiştirerek kazancınızı arttırabilirsiniz. 
 İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) üzerinde saklanan fon paylarını günlük takip edebilirsiniz.
 BES çıkış, katkı payı ödemeyi durdurma gibi farklı yöntemler ile ekonomik durumunuza göre hareket etmeniz mümkündür. Bu sayede ekonomik olarak zorlandığınız dönemlerde ödemenize ara verebilirsiniz.
 BES sözleşmenizi iptal etmezseniz tüm bu kesinti, katkı payı ve fon yönetimi işlemleri emekli olduğunuz dönemde birikiminize ek olarak ciddi bir miktar para almanızı sağlar. Bu sayede emeklilik döneminizi ekonomik olarak daha rahat geçirebilirsiniz.

BES Teklifi Al

Bireysel Emeklilik Sistemi İptalinde Ceza Var mı?

BES iptal etme işlemlerinde emeklilik hakkı elde edilmediyse bazı kesintiler uygulanır. Kısacası BES iptali öncesi hesabınızda gördüğünüz miktarın tamamını çekemez, bir takım kesintiler sonrası kalan miktarını alabilirsiniz. BES iptal etme döneminize göre devlet katkısı, stopaj ve giriş aidatı kesintileri uygulanabilir. 

İlk üç yıldan sonra yapılan çıkışlarda %30 olarak belirlenmiş devlet katkısı ve getirilerin tamamı da ana paranız içinde hesaplanır. Sistemde kaldığınız 3. yıl sonunda %15, 6. yıl sonunda %35, 10. yıl sonunda %60 ve emekliliğe hak kazanmanız durumunda %100 devlet katkısını almaya hak kazanırsınız. Katılımcı, bireysel emeklilik sözleşmesinin başladığı tarih itibari ile ilk 10 yıl içerisinde BES iptal etme işlemi yaparsa birikimden stopaj vergisi kesilir. Emekli olmadan sistemden ayrılmanız durumda %10 stopaj vergisi alınır. Emeklilik sonrası, vefat, maluliyet, tasfiye ve benzeri gibi zorunlu nedenler ile BES iptal etme işlemi yapan katılımcılardan ise %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. 

BES Nasıl İptal Edilir?

BES sözleşmenizi iptal etmek istiyorsanız bağlı olduğunuz banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz ve talebinizi iletmeniz yeterlidir. BES iptal etme işlemini yaptırmak için kurumun ilgili birimi ile iletişime geçebilir ya da çağrı merkezi, internet sitesi gibi diğer kanallarını kullanabilirsiniz. 

AXA Sigorta BES iptali işlemi yaptırmak istiyorsanız talebinizi dilediğiniz zaman iletişim kanallarımız aracılığı ile iletebilirsiniz.  İşlemleriniz tamamlandığı zaman hak ettiğiniz miktar eksiksiz olarak hesabınıza yatırılır.

Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında daha fazla fikir edinmek ve avantajlı sözleşmeler ile geleceğe yaptığınız yatırımı farklı şekillerde değerlendirmek istiyorsanız web sitemizi inceleyebilirsiniz. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu