Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

BEFAS Fonu Nedir, Nasıl Alınır?

24.02.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) emeklilik yatırım fonu paylarının, fon kurucusu emeklilik şirketi tarafından diğer emeklilik şirketleri katılımcılarına satılmasına, geri alınmasına imkân sağlayan ve Takasbank tarafından işletilen elektronik bir platformdur. İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) tarafından işletilen platformda, ülkemizde faaliyet gösteren emeklilik şirketlerinin katılımcıları işlem yapıyor. BEFAS fon yönetimi platformu, kullanıcılarına yönelmeyi planladıkları yatırım araçlarını çok daha derinlemesine analiz etme fırsatı sunuyor. Böylece yatırımcılar, hangi fon ya da fonların kendileri için çok daha güvenli ve yüksek getirili olduğuna kolayca karar verebiliyor.

BEFAS Fonu Nedir?

BEFAS fonu, platform aracılığıyla alım satımı yapılabilen yatırım araçlarını tanımlamak için kullanılan genel bir tanımlamadır. Platformda işlem gören fonlar, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin portföylerinde yer alan yatırım araçlarından oluşuyor. Dolayısıyla platform aracılığıyla işlem yapmayı tercih edenler, farklı şirketler tarafından bireysel emeklilik sistemi kapsamında sunulan 350’nin üzerinde fon arasından seçim yapabilme avantajını yakalıyor.

BEFAS Fonu Nasıl Alınır?

BEFAS fon alımı süreci, bireysel emeklilik şirketlerinin kullanıma sundukları internet siteleri ve mobil uygulamalar aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Yatırımcılar, böylece yeni bir arayüzü tanımaya çalışma ile zaman kaybetmek yerine doğrudan fon karşılaştırması yapmaya odaklanabiliyorlar. BEFAS fon karşılaştırma aracı, yatırım araçlarının değerlerindeki değişimleri belirli aralıklarla görüntülemeyi mümkün kılıyor. Araç vasıtasıyla platformda işlem görmeyen bireysel emeklilik formlarına dair de bilgi edinilebiliyor.

Yatırımcılar ayrıca BEFAS fon analizi kapsamında şu verilere erişim fırsatı yakalıyor:

 Belirli dönemleri kapsayan fon getirileri (Tarih aralığı seçimi de yapılabiliyor.)
 BEFAS fonlarının iç verim oranları
 Fonların risk seviyeleri
 BEFAS fon performans değerleme sonuçları
 Fonların kategori puanları

Bir fona özel bilgileri edinmek içinse BEFAS fon detaylı analiz aracı kullanılabiliyor. Bu araç sayesinde ilgili fona yönelen yatırımcıların sayısı, pazar payı, son fiyatı gibi bilgiler kapsamlı biçimde öğrenilebiliyor.

BEFAS Yatırımcılar İçin Neden Önemlidir?

BEFAS fon yönetimi platformunun yatırımcılar için önemini anlamak için avantajlarına göz atabiliriz.

 Platformun sağladığı avantajların başında farklı şirketlerin sunduğu fonları tercih edebilme imkânı geliyor. Üstelik böyle bir tercihte bulunabilmek için emeklilik şirketi ve plan değişikliği yapmak da gerekmiyor. 
 BEFAS üzerinden fon yönetimi yaparken risk ve getiri bakımından tahmin yürütebilmeyi sağlayacak detaylara ulaşma fırsatı da elde edebilirsiniz. Platformda yer alan analiz araçlarını kullanarak geçmeyi planladığınız fonun; geçmiş performansları, kategorileri, faizli/faizsiz olma durumu, yöneten portföy şirketi gibi kriterlere göz atabilirsiniz.
 Fon seçimi yaparken gerekli işlemleri tamamlamak için farklı bir arayüze geçiş yapmak gerekmez. Sözleşmenizin bulunduğu şirketin internet sitesi veya mobil uygulaması aracılığıyla alım-satım sürecini tamamlayabilirsiniz.
 BEFAS fon platformu, yatırımcılara yalnızca doğrudan fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda emeklilik şirketleri arasında rekabetin artmasını sağlayarak fonların getiri performanslarının yükselmesi gibi dolaylı bir etkiye de sebep oluyor.

AXA EMEKLİLİK FONLARI

BEFAS Üzerinden Fon Alım Satım İşlemi Nasıl Yapılır?

Platformun sağladığı faydalar kadar “BEFAS’ta nasıl işlem yapılır?” sorusunun yanıtı da yatırımcıların en çok merak ettikleri konulardan biridir. BEFAS bireysel emeklilik fon yönetim platformunda alım satım işlemi yapmak için aşağıda sıralanan dört adımı takip edebilirsiniz.

 Emeklilik şirketinizin internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden şifre ve kullanıcı adınızla işlemler sayfasına giriş yapın.
 İkinci adımda fon dağılımı değişikliği ile ilgili talep işlemini seçin.
 Talep işleminin seçmenizin ardından sözleşmenizin bulunduğu emeklilik şirketinin fonları ile birlikte diğerlerinin portföyünde yer alan BEFAS fonlarını görüntüleyebilirsiniz.
 Son aşamada ise BEFAS fonları arasından seçim yaparak alım-satım sürecini noktalayabilirsiniz.

BEFAS’ta işlem gören AXA Emeklilik Fonları ile maddi açıdan çok daha güvenli bir geleceğin temellerini bugünden atabilirsiniz. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu