Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Bedelli Askerlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

26.07.2023 / Son Güncelleme: 18.01.2024

2023 yılı bedelli askerlik hakkında bilinmesi gerekenler ve merak edilenler konusunda oluşturduğumuz bu yazımızda sizlere bilgi vermeyi amaçladık. Bedelli askerliği öğrenim durumları ve iş durumlarında kayıp yaşamak amacına dayalı olarak yükümlülükleri yerine getirmek adına tercih edilen  bir sistemdir. Bedelli askerliğin çıkması ile birçok askerlik çağı gelmiş gencimiz için kolaylık sunulmuştur. Belli bir ücret karşılığında kısa dönemli askerlik süreçlerini tamamlayarak askerlik görevlerini yerine getirebilme olanağı sunulması çok iyi bir uygulama oldu.

Bedelli Askerlik Nedir?

Çok talep gören bu Bedelli askerlik nedir? Sorusuna cevap arayanlar için, bedelli askerlik zorunlu askerliğin yanı sıra askerlik görevini yerine getirmek isteyenler için  sunulan askerlik döneminin ücretli olarak kısaltılması durumudur. Talep edilen ücretlerin askeriyenin giderleri ve gerekli araç gereçlerini gibi ihtiyaçlarının karşılanması ve bedelli askerliği tercih eden bireylerin ise işlerini kaybetmemesi ve kısa dönem sonunda işlerine geri dönüş yapabilmeleri adına uygulanan bir destektir. 

Kimler Bedelli Askerlikten Yararlanabilir?

Devletin sunmuş olduğu bu kolaylık kapsamında Bedelli askerlikten kimler yaralanabilir?

Askerlik dönemi yaşı gelmiş gençlerin, yaş sınırlandırması olmadan bu hizmetten yararlanması sağlanmaktadır.
Yoklaması tarihinde askerlik yoklamasına katılmış ama kısa dönemde olsa askere gitmemiş olanlar.
İstekli olarak başvuru yapanlar.
Askerliğe elverişli olup olmadığının kanısına varılmış olanlar.
Kura çekimi ile bedelli askerliğe hak kazanmış bireyler.

Bedelli Askerlik Şartları Nelerdir? Kaç Yaşına Kadar Geçerlidir?

Bedelli askerlik şartları nelerdir? Kaç yaşına kadar geçerlidir? Diye merak edenler için derlediğimiz bilgiler esasında bedelli askerlikte yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Askerlik çağına girmiş olan, yoklaması alınmış muayenesi yapılmış ve bedelli askerliğe hak kazanmış herkes başka hiçbir koşul aranmaksızın belirli ücret karşılığında bedelli askerliğini yapıp sorumlu tutulduğu askerlik görevini tamamlayabiliyor.

Bedelli Askerli Ücreti Ne Kadar? 2023

2023 yılı bedelli askerlik ücreti konusunda açıklamada bulunulan düzenlemeye göre merak edenler için ücretin insanların maddi durumlarını yormayacağı söylenebilir. Yılın ikinci yarısında ödenmesi gereken 2023 yılı bedelli askerlik ücretleri kişileri yormayacak düzeyde tutulduğu bilgilendirmesi yapılmıştır. Yılın belli dönemlerini kapsayan bedelli askerlik ödemelerinin açıklanan dönemde ödenmesi gereklidir. Temmuz ayı itibariyle güncel bedelli askerlik ücret 122 bin 351 TL dir.

Bedelli Askerlikte Taksitlendirme Seçenekleri Var mı?

Bedelli askerlikte taksitlendirme seçenekleri var mı? sorusuna istinaden bireylerin ödemesi gereken bedelli askerlik tutarında taksitlendirme yapılma olmuyor, tek seferde ödemesi yapılması gerekiyor. Bankaların sağlamış olduğu vadeli krediler bedelli askerlik yapmak isteyenlere ödeme kolaylığı sunabiliyor.
Bedelli askerlik sorumluluğunu yerine getirmek isteyen müşterilerine vadeli ödeme seçeneği ile bedelli askerlik kredileri sunan bankalar ödeme konusunda oldukça yardımcı olmaktadır.

Bedelli Askerlikte Muafiyet Durumları Nelerdir?

Bedelli askerlikten muaf tululan kişiler şu durumlara göre belirlenmiştir.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları bedelli askerlik yapma zorunluluğundan muaf edilmiştir.
Askerlik döneminde ölen vatandaşların birinci derece yakınları istekli olmadığı sürece sadece aile içinden sadece bir kişi bedelli askerlikten muaf edilir.
Bu hakka sahip olan askerlikten muaf tutulmuş kişilerin dilekçesini hazırlayarak askerlik şubesine başvurması gereklidir.

2023 Bedelli Askerler Kaç Ay Askerlik Yapacaklar?

Normalde 6 aylık olan askerlik süresinin 2023 yılı bedelli askerlik kaç ay olacak? Sorunun yanıtını arayanlar bedelli askerlik 21 gün mü yoksa 28 gün mü olacak konusunda meraklar yoğunlaşmış durumdadır. Bedelli askerlik sorumluluğunu yerine getirecek olan askerlik çağına girmiş vatandaşların askerlik süreleri 28 gün olabileceği yönünde açıklamalara yer verilmiştir. 28 gün süre ile askerlik görevini yerine getiren askerlerimiz terhis olabilir. Ve görevlerini tamamlamanın gururu ile yuvalarına dönüş yapabilme hakkına sahip olabilirler..

2023 Bedelli Askerlik Celp Dönemleri

2023 Bedelli askerlik celp dönemleri bedelli askerlik döneminde silahlandırılacak askerlik vazifesini yerine getirecek vatandaşlara 2023 bedelli askerlik celp bilgilendirmeleri kayıtlı olduğu askerlik şubelerinden ve e-devlet uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
Celp ve sevk dönemi kurallarına göre bedelli askerlik sorumlulukları olanlar, sevk tarihinden 10 gün önce gidip askerlik şubelerinden veya e-devlet üzerinden sevk kağıtlarını temin edebilirler. 

Bedelli Askerlik Başvuru Tarihleri

2023 yılı bedelli askerlik başvuru tarihleri belirlenmesi ile bedelli askerlik yapacak olanların dikkati bu yöne kaydı. 13 ocak 2023 te bedelli askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenler başvurularını yapmaya başladılar. Askerlik çağı yaşı gelmiş olan sorumlular bedelli askerlik başvuru tarihlerini kaçırması durumunda başvuru yapabilme haklarını kaybedebilirler. Askerlikten muaf olmayan er adaylarının askerlik yeterlilik belgelerini aldıktan sonra sevk ve celp belgelerinin çıkması ile 10 gün sonra ellerine silahları verilerek bedelli askerlik hizmetlerini layığıyla yerine getirme olanağına sahip olurlar.

Bedelli Askerlik Başvurusu Yapmak

Bedelli askerlik başvurusu yapmak isteyen askerlik yaşı gelmiş kişilerin ve askerlik hizmetini yerine getirmemiş, yaş sınırlamasına takılmadan bireyler askerlik şubelerine giderek ya da e-devlet sistemi üzerinden bedelli askerlik başvuruları yapabilmektedir. Bedelli askerlik yapmak isteyenler için merak edilen tüm konulara değindiğimiz makalemiz, faydalı bilgiler içererek tüm merak edilen konular, bilgiler vatandaşlarımız için umarız faydalı olmuştur.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu