Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Bebek Koltuğu Kullanım Önerileri

26.07.2023 / Son Güncelleme: 26.07.2023

Neden Çocuk Koltuğu? Çocuk Koltuğu Kullanma Önerileri

Biliyor muyuz 50 km hızla giderken bir çarpışma anında 5.5 kg ağırlığındaki bir bebek 137 kg kuvvet uygular, bu kuvveti kucaklayıp tutabilir miyiz? Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 25 saniye de bir gerçekleşen trafik kazalarında en çok yaşamını yitirenlerin bebek ve çocuklar olduğu görülüyor. Araçlar da çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olmasına rağmen son 10 yılda 3.233 Çocuk hayatını kaybetmiş ve 275.000 den fazla çocuk yaralanmıştır.

Kazalarda Çocuk Ölümleri Türkiye’de %40 Peki Dünyada Kaç?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kazalarda ölen 0-14 yaş gurubu araştırmasında, çocuk koltuğu zorunlu tutan Avrupa ülkelerinde kazalarda çocuk ölümü %2 iken Türkiye'de %40'ları bulmaktadır. Haziran 2010 dan beri ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olup 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanıdır. Çok ağladı kucağıma aldım demek ne çocuğumuzu kaza anında korur ne de yasal bakımdan bir geçerliliği vardır.

Çocuk Koltuğu Kaç Yaşa Kadar Zorunludur?

150 cm’ den kısa ce 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında, çocuk koltuğu bulundurulması ve kullanılması zorunludur. 135 cm üzerindeki çocuklar ön koltuk da olmamak şartıyla arka koltuk da emniyet kemeri takarak oturabilirler. 

Çocuk Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

 Çocuğunuzun fiziksel özellikleri ve kaç yıl süre ile kullanabileceğiniz dikkate alınmalı.
 Koltuğun hammaddesi, sert plastik olan polipropilenden ve enjeksiyon ile yapılmış olmalı.
 Bağlama kayışları, güçlü ve darbeleri emebilen köpük malzeme ile yanları takviye edilmiş olmalı.
 ISO FIX Çocuk Oto Koltuğu Güvenliği için getirilmiş olan, bağlama sistemi standartlarına sahip olmalı.
 Kolay yanmayan özelliklere sahip, ergonomik modeller tercih edilmeli.
 Mutlaka çocuk içine oturtularak ürün denenmeli.
 Pahalı bir ürün olması gerekmez. Temel güvenlik fonksiyonlarına sahip olması yeterli. Fiyatı yükselten bazı konfor artırıcı ilavelerin ürünün kullanımını da zorlaştırdığı unutulmamalı.
 Aracınıza uygun olmalı.

Çocuk Koltuğu Nasıl Seçilmeli?

Oto güvenlik koltuğu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken tek şey çocuğunuzun yaşı değildir. Aynı zamanda çocuğunuzun boyunu, kilosunu, hangi koltuğun aracınıza en güvenli uyum sağlayacağını, oto güvenlik koltuğunu bir araçtan başka bir araca taşıyıp taşımayacağınızı, ve aynı zamanda bir ebeveyn olarak sizin kullanımınıza en uygun tercih olup olmadığını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir

0 – 9 kilo arasındaki bebekler için:

 Sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır.
 Bebeklerin kemiklerinin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yatar pozisyonda kullanılmalıdır.

10 – 18 kilo arasındaki küçük çocuklar için:

 Yaş olarak yaklaşık 8 aylıktan 4 yaşına kadar küçük çocuklar için kullanılabilir. Bu yaşlardaki çocuklar oturabilir, ama güvenli oturma yüzeyine ihtiyaç duyar, bu nedenle bu koltuklara çocuk güvenlik koltuğu denir.
 Yüzünü öne dönük olarak kullanmaya başladığınızda, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikleri vardır.
 Çocuğunuzu 18 kg ye ve 90cm oluncaya kadar yüzü öne dönük kullanımda korur.

15 – 25 kilo arasındaki çocuklar için:

 Yaklaşık 3 – 7 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.
 Bu yaşlardaki çocuk serbestçe oturtulabilir, ancak yetişkinler için düşünülmüş emniyet kemeri, tek başına çocuk için gerekli, güvenceli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

22 – 36 kilo arasındaki çocuklar için:

 Yaklaşık 6 – 12 arası çocuklar için kullanılabilir.
 Yetişkinler için tasarlanan emniyet kemeri yalnız başına gerekli güvenli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.

Booster koltukları:

 Sadece yetişkin kucağındayken ve omuz kemeri ile kullanılır.
 Çocuk 18 kg civarındayken ve 36 kg ye gelene kadar kullanılır.

Çocuğum mu? Sigaram mı? Telefonum mu?

Çocuk koltuğu kullanmayan birçok anne ve babalar, 1-2 aylık sigara parası ile çocuğunuzun hayatını kurtarabileceğinizi biliyor musunuz? Çocuğum mu önemli sigaram mı sorusunu soralım kendimize.

Ortalama 2 yılda bir telefon değiştirirken verdiğimiz paralar 3-4 tane çocuk koltuğu almamıza yeter. Telefonumun modelimi yoksa çocuğum mu sorusunu soralım kendimize. Aracınızı ve Sevdiklerinizi güvence altına almak için AXA Kasko Sigortası sizinle. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu