Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Ayakta Tedavi ve Yatarak Tedavi Arasındaki Fark Nedir?

27.07.2023 / Son Güncelleme: 27.07.2023

Biz her ne kadar kaliteli yaşayıp sağlığımızı ön planda tutsak da bazen her şey istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. Özellikle maruz kaldığımız çevresel ya da genetik problemler dolayısıyla sağlığımız tahminimizden çok etkilenebiliyor. Bu gibi durumlarda özel sağlık sigortasına daha çok ihtiyaç duyabiliyoruz. Özel sağlık sigortalarında da kafamızı çok karıştıran bir soru var: Ayakta tedavi ve yatarak tedavi arasındaki fark! Bu yazımızda bu farkın ne olduğunu size aktaracağız.

Ayakta tedavi nedir?

Aralarındaki farkı anlatabilmemiz için öncelikle her ikisinin de anlamını tam olarak size aktarmamız gerekiyor. “Ayakta tedavi nedir?” sorusunun yanıtı aslında çok kolay. Önemli olan bu cevabın tüm detaylarını biliyor olmak. Ayakta tedavi, adından da anlaşılacağı üzere yatarak tedavinin kullanılmadığı durumlarda geçerlidir. Önemli olan 24 saatten az sürecek bir tedavi olmasındadır. Doktor ve ilaç masraflarınızın karşılandığı ayakta tedavi, bazı teminatları da barındırır. Bu teminatları şu şekildedir:

Tahlil ve röntgen
MR
Fizik tedavi
Görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri
Rutin kontrol

Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise katılım ücretidir. Sigorta şirketlerine göre farklılık gösterdiği için anlaşma imzalanırken bu konu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Ayakta tedavi bütçesi

Ayakta tedavi, bütçeye göre ayarlanabilmesiyle de fark yaratır. Sağlık giderlerinizin belli bir kısmını kendiniz ödeyeceksiniz, teminat planını buna göre oluşturabiliyorsunuz. Muafiyetli bir plan seçerek düşük primler ödemeniz de mümkün. Bu giderleriniz fazlaysa eğer, limitsiz bir plan da seçebilirsiniz.

Yatarak tedavi nedir?

Doktorun hastanede yatmayı belirttiği sağlık problemlerinde ise yatarak tedavi uygulanır. Yatarak tedavi konusundan dikkat edilmesi gereken en önemli konu, hastanede yatmayı gerektiren hastalığın sigorta başlangıcından sonra teşhis edilmesidir. Ayakta tedaviye göre daha geniş bir kapsamı vardır. Ayakta tedavinin teminatlarına ek olarak yatarak tedavi kapsamındaki diğer teminatlar şu şekildedir:

Ameliyat
Oda, yemek ve yatak masrafları
Yoğun bakım ve bunun gerektirdiği tüm masraflar
Evde bakım
Hamilelik ve doğum
Refakatçinin masrafları

Her iki tedavi kapsamlarına bakıldığında aralarındaki fark da aslında ortaya çıkıyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse; karnınız ağrıdığında doktora giderek sorunun teşhis edilmesi ve ilaçla tedavi yönteminin uygulanması, ayakta tedavi kapsamına giriyor. Ancak karnınızın ağrıması sebebiyle doktorunuz ameliyat olmanız gerektiğini düşünüyorsa, bu da yatarak tedavi kapsamına giriyor.

Ayakta tedavi ile yatarak tedavi arasındaki fark için bir örnek

Bir sigorta yaptırmaya karar verdiğinizde, teminatları konusunda çoğu zaman kararsızlık yaşamanız normaldir. Çünkü teminat kapsamında ayakta tedavi ile yatarak tedavi arasında ne gibi farklar olduğunu tam olarak anlayamayabilirsiniz. Bu yazımızda, ayakta tedavi ile yatarak tedaviyi, ayrı ayrı anlatarak, bu konunun kafanızda netleşmesini istedik. Sonrasında zaten hangisini yaptırmak isteyeceğinize kolaylıkla karar verebilirsiniz. Ancak yine de minik bir örnekle, ikisinin arasındaki farkı anlatabiliriz. Örneğin; değişen hava şartları sebebiyle kendinizi çok iyi hissetmiyorsunuz, üstelik boğazınızda da bir ağrı var. Bunun üzerine hemen bir hastaneye gidiyorsunuz. Doktor, sizi muayene ediyor ve sizi rahatsız eden hastalığın grip olduğuna karar veriyor. Tedaviniz için de size ilaçlar yazıyor. Burada doktor, ayakta tedavi yöntemi uygulamış oluyor. Ancak gittiğiniz doktor, boğaz ağrısının başka bir nedeninin olacağından endişelenebilir ve bu anlamda sizin ameliyat olmanızı düşünebilirdi. Bunun için hemen bir oda ayarlanması gerekecek ve doktorların ameliyat için gerekli tüm koşulları yerine getirmesi beklenecekti. Burada da yatarak tedavi kapsamından yararlanacaktınız.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu