Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Aracınıza Kar Zinciri Nasıl Takılır?

12.03.2021 / Son Güncelleme: 19.08.2022


Kar zinciri, kış aylarında kullanılması gereken en önemli araç ekipmanları arasında yer alır. Aracınızın karlı ve buzlu yollarda rahatça hareket edebilmesini sağlayan kar zincirleri, kayma ve savrulma riskini ortadan kaldırarak araç güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarır. Aracınıza kar zinciri takabilmeniz için uyumlu zincir modelini bulduğunuzdan ve takma işlemlerini doğru şekilde gerçekleştirdiğinizden emin olmanız gerekir. Yanlış zincir seçimi ya da hatalı uygulamalar, zincirlerin sağladığı avantajları ortadan kaldırabilir ve çeşitli kazalar geçirmenize yol açabilir. Eğer siz de zincirinizi doğru seçme ve takma konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız, sizin için hazırlanan bu rehbere göz atabilirsiniz.

Kar Zinciri Nedir, Ne İşe Yarar?

Kar zinciri, isminden de anlaşılacağı üzere kar üzerinde güvenli bir araç kullanma deneyimi yaşayabilmenize olanak tanıyan bir zincir türüdür. Araç lastiğinin jant bölümünden sabitlenilerek takılan kar zinciri, zorlu hava koşullarında can ve mal güvenliğinizi artırmanıza yardımcı olur. Kar üzerinde oluşan kaygan bölümler, araç lastiklerinin yol tutuş kapasitesini düşürebilir ve bu durum da aracınızın direksiyon kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Kar zinciri kullanmanız durumunda ise zincirin sert ve dar yüzeyli parçaları kar ve buz kütlelerine saplanarak kaymaları ortadan kaldırır. Aracınızın yol tutuş kapasitesini son derece yüksek bir noktaya taşıyan kar zinciri, farklı seçenekleri sayesinde her türlü motorlu taşıtta kullanılabilir. Kar zincirleri, çeşitli dağ yollarında da zorunlu tutulur. Risk teşkil eden yollarda zorunlu olarak kullanılan kar zincirleri, dağlık ve kayalık yollarda oluşabilecek güvenlik risklerini ortadan kaldırır. Kar zincirinin zorunlu olarak kullanıldığı yollarda bu zorunluluk tabelalar aracılığıyla sürücülere bildirilir.

Kar Zinciri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kar zincirleri, farklı lastik türleri ve boyutları için ayrı olarak üretilir ve bu sayede her türlü motorlu taşıta rahatça uyum sağlar. Kar zinciri seçerken, seçtiğiniz ürünün boyutuna uygun olup olmadığını kontrol etmenizde yarar bulunur. Kar zinciri satın alırken lastiğinizin boyutlarını inceleyebilir ve uygun boyutlu zincir modellerine yönelebilirsiniz. Lastiğinizin jant kısımları da zincir seçerken dikkat etmeniz gereken noktalar arasında yer alır. Kar zincirleri, lastiklere jant aralıklarından klipsle bağlanır ve bu yüzden sahip olduğunuz jantlarla satın alacağınız zincirlerdeki klipslerin birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Uyumsuz jant ve kar zinciri seçmeniz durumunda, zinciri lastiğinize güvenli bir şekilde monte etmeniz mümkün olmayabilir ya da kar zinciriniz aracınız seyir hâlindeyken çıkabilir. Bu durum da kaza riskini beraberinde getirir. Güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilmeniz için kar zincirinizin lastiğinize tamamen sabitlenebileceğinden emin olmanız gerekir. Kar zinciriyle birlikte kullanacağınız lastikler de son derece önemlidir. Yaz lastikleri, yapıları gereği karda araç sürmeye uygun değildir ve bu lastiklere zincir takmanız durumunda dahi yeterli güvenlik seviyesine ulaşamayabilirsiniz. Bu yüzden kar zincirlerinizi mutlaka kış lastikleriyle birlikte kullanmanız önerilir. Eğer kış lastiğiniz bulunmuyorsa zincirinizle birlikte kış lastiği takımı da satın alabilir ve böylece aracınızın güvenlik seviyesini artırabilirsiniz.

Kar Zinciri Nasıl Takılır?

Pek çok araç sahibi, kar zincirini otomobil servislerinde taktırmayı tercih etse de kar zincirini kendi imkânlarınızla takmanız da mümkündür. Bu işlemi uygularken tüm detaylara dikkat etmeniz, güvenliğiniz açısından büyük önem taşır. Aşağıdaki adımları dikkatli bir şekilde takip ederek kar zincirlerinizi sorunsuz bir şekilde takabilir, karlı ve buzlu yollarda herhangi bir güvenlik kaygısı yaşamadan rahatça araç kullanabilirsiniz.

  • Kar zincirini takmak için ilk olarak aracınızın lastiğini sökmeniz gerekir. Kar zincirlerini araç lastiğini sökmeden de takmak mümkündür ancak giydirme işlemi esnasında zincirin lastik mekanizmasına takılması gibi sorunlarla karşılaşmanız, beklenmedik kazalar yaşamanıza yol açabilir. Bu yüzden lastiğinizi bijon anahtarı kullanarak sökebilirsiniz. Bu noktada kriko kullanarak aracınızı yükseltebilir ve olası sürtünmelerin de önüne geçebilirsiniz.
  • Lastiğinizi çıkardıktan sonra kar zincirinizi file şeklinde lastiğin etrafından geçirebilirsiniz. Bu noktada zincirin herhangi bir yerde pot oluşturmadığından emin olmanız da son derece önemlidir. Zincirin lastik etrafında eşit şekilde dağılması, kullanım esnasında çeşitli sorunlar yaşamanızı engeller ve aracınızın yol tutuş kapasitesini artırır.
  • Kar zincirini lastiğinizin etrafına her tarafı eşit olacak şekilde sardıktan sonra, sabitleme işlemlerine başlayabilirsiniz. Zinciri doğru takmanız durumunda, sabitleyici klipsler jant kapağının iç kısmına denk gelir. Klipsleri jant kapağının uygun noktalarına geçirip sıkarak zincirinizi sabitleyebilirsiniz. Sabitleme işleminin doğru olup olmadığından emin olmak için lastiğinizi yerde birkaç metre sürerek deneme yapabilirsiniz.
  • Zincirin doğru şekilde takıldığından emin olduktan sonra lastiği aracınıza geri monte edebilirsiniz. Yine bijon anahtarı kullanarak lastiğinizi otomobilinize sabitleyebilir ve sonrasında aynı işlemleri aracınızdaki diğer lastikler için uygulayabilirsiniz. Kar zincirlerini güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için, lastiklerin havasının tam dolu olması da büyük önem taşır. İnik lastikler, zincirlerin baskısıyla patlayabilir. Bu yüzden zincirleri taktıktan sonra aracınızla hareket etmeden önce lastiklerinizin havasını kontrol etmenizde de yarar bulunur.

Kar Zinciri Kadar Önemli: Kasko Sigortası

Kış aylarında yaşanabilecek kazalara ve olumsuzluklara karşı eksiksiz bir şekilde tedbir almak istiyorsanız, en az kar zinciri kadar önemli olan araç kasko seçeneklerini de değerlendirmeniz önerilir. Kasko sigortası, ağırlıklı olarak Zorunlu Trafik Sigortası’yla karıştırılır ve kimi sürücüler, Trafik Sigortasına sahip oldukları için kasko sigortası yaptırmamayı seçer. Esasen bu yaklaşım, son derece yanlıştır. Zorunlu Trafik Sigortası, kaza durumunda aracınızın diğer araçlara ve üçüncü şahıslara verdiği maddi ve bedensel zararları karşılar ancak aracınızın gördüğü hasarı karşılamaz. Kasko sigortası ise kaza durumunda kendi aracınızın gördüğü hasarı da karşılayabilmenize yardımcı olur ve böylece kış aylarını güvenli bir şekilde geçirebilmenizi sağlar.
Siz de aracınız için son derece etkili ve geniş kapsamlı bir kasko sigortası yaptırmak istiyorsanız, AXA Sigorta kasko seçeneğini değerlendirebilirsiniz. AXA tarafından size sunulan kasko teklifi sayesinde aracınızı diğer mevsimlerde oluşabilecek olumsuzluklara karşı da koruyabilirsiniz. Kasko değer öğrenme ve kasko değer kaybı sistemleri sayesinde aracınızın anlık değerini kolayca öğrenebilir, size özel kasko fiyatları ile maksimum sayıdaki teminata en cazip koşullarla sahip olabilirsiniz. AXA Sigorta’nın Maksimum Kasko, Tutumlu Kasko, Lacivert Kasko gibi farklı kasko sigortası seçenekleri sayesinde aracınızı en cazip fiyatlarla sigortalatabilir; hırsızlık, çarpma, çarpışma, deprem, sel, su baskını, toplumsal hareketler, terör olayları, vahşi ve kemirgen hayvan saldırıları gibi pek çok olumsuzlukta maddi kayıp yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Üstelik AXA Sigorta kasko seçenekleri sayesinde aracınızın camlarının ya da aynalarının kırılması, anahtar kaybı, araç yüzeyinde ve koltuklarında sigara yanığı oluşması gibi küçük çaplı kayıplardan da korunabilir ve içiniz rahat bir şekilde dilediğiniz yere özgürce seyahat edebilirsiniz. AXA Sigorta kasko paketleri hakkında bilgi almak için size en yakın AXA Sigorta acentesini ya da axasigorta.com.tr adresini ziyaret edebilir, AXA Sigorta’nın alanında uzman ekibi sayesinde tüm işlemlerinizi kısa sürede tamamlayarak siz de AXA’lı olabilirsiniz.
Kasko değer seviyelerini öğrenmek ve size uygun bir kasko teklifi almak için AXA Sigorta’yla hemen iletişim kurun, dört mevsim boyunca aracınızın başına gelebilecek her türlü aksilikten kolayca korunun!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu