Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

24.02.2023 / Son Güncelleme: 22.03.2024

Araç muayenesi, motorlu kara taşıtlarının güvenli sürüş için ne kadar yeterli olduklarının tespiti için gerçekleştiriliyor. Kanunen zorunlu olan kapsamlı muayeneye zamanında girmek için mutlaka randevu almak gerekiyor. “Araç muayene randevusu oluşturma süreçleri nasıl işler?”, “Randevu öncesinde nelere dikkat edilmelidir?”, “Araç muayene randevusunu iptal etmek ya da değiştirmek mümkün mü?” Tüm bu soruların yanıtlarını detaylı bir şekilde öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Araç Muayene Randevusu Nedir?

Araç muayene randevusu, motorlu kara taşıtlarının trafiğe çıkmak için uygun olup olmadıklarını anlamak için yapılan kontrollerin gerçekleşebilmesi için alınır. Aracın türüne bağlı olarak araç muayenesinin 1 ila 3 yıl arasında değişen aralıklarla yapılması gerekir. Trafikte en fazla kullanımda olan motorlu kara taşıtı konumundaki otomobiller için muayene sıklığı genelde 2 yılda birdir. Eğer muayene yaptırılmaz ise aracın trafikten men edilmesi başta olmak üzere birçok cezai yaptırıma maruz kalınabilir. Dolayısıyla araç muayenesi, gerek şahsi gerekse ticari kullanıma mahsus araçlar için önemli bir konu niteliği taşır.

Cezai yaptırıma maruz kalmamak için zamanı geldiğinde mutlaka randevu alıp araç muayenesine gitmek gerekir. Aracınızın muayene tarihini hatırlamıyorsanız istasyon tarafından verilen rapora göz atabilirsiniz. Zira muayeneye gelinen tarih baz alınarak bir sonraki kontrolün ne zaman yaptırılması gerektiği ile ilgili hesaplama yapılır ve rapora işlenir. Araç muayene sorgulama için ayrıca TÜVTÜRK’e ait resmi internet sitesini de ziyaret edebilirsiniz. 

Randevu alımı ile başlayan araç muayene süreci, TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilir. Muayene kapsamında; lastikler, fren sistemi, aydınlatma ve ikaz lambaları, motor ve araç içi kontrolleri yapılır. Araç muayene uzmanları tarafından gerçekleştirilen kontroller sonucunda herhangi bir sorun tespit edilmeyen araçlar trafiğe çıkmaya devam edebilir. Aksi halde ise sorun giderilmediği sürece aracın muayeneden geçmesi, dolayısıyla trafiğe çıkması mümkün olmaz.

Araç Muayene Öncesi Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Randevu alıp araç muayenesine gitmeden önce hazırlık olarak da nitelendirilebilecek bazı işlemleri yapmanızda fayda vardır. Örneğin:

 Araç muayene randevu tarihi gelmeden önce trafik cezası ve MTV borcunuzun olup olmadığını kontrol edin. 
 Muayene öncesinde trafik sigortası poliçesi de kontrol edilmelidir. Eğer poliçenin geçerlilik süresi dolduysa muayeneye girebilmek için mutlaka yenilenmelidir.
 Muayene yapılacak araçlar için randevu tarihi ile aynı ay içerisindeki ilk işlem için vekaletname istenmez. Ancak bu kural aynı ayda ruhsat sahibi dışındaki bir kimsenin yapacağı ikinci işlem için geçerli değildir. Dolayısıyla bir başkası aracı muayeneye sokacaksa noter onaylı vekalet belgesi çıkartılmalıdır.
 Araç muayene sürecinin sorunsuzca başlayabilmesi için ruhsat ve kimlik kartınızı yanınızda bulundurmayı unutmayın.
 Ruhsat ve kimlik kartına ek olarak araç muayenesi öncesinde egzoz gazı emisyon ölçüm testinin yapılıp yapılmadığına da bakılır. Bu ölçümü tüm TÜVTÜRK istasyonlarında randevu almaya gerek olmaksızın yaptırabilirsiniz.
 Aracınız LPG ya da CNG’li ise muayene öncesinde tank ve regülatörlerdeki seri numaralarının okunabilir olduğunu mutlaka kontrol edin. Eğer ruhsatta yazandan farklı bir LPG tankı araca takılıysa yakıt montaj belgesini yanınıza almayı unutmayın.
 Muayene esnasında acil durum ekipmanlarının kontrolü de gerçekleştirilir. Bu nedenle aracınızda; ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme tüpü ve stepne olduğundan emin olun.

Kasko Fiyatını Öğren

e-Devlet Üzerinden Araç Muayene Randevusu Alma

Araç muayene randevusu almak için ilk olarak e-Devlet’i tercih edebilirsiniz. e-Devlet aracılığıyla randevu kaydı oluşturabilmek için şu adımları takip etmelisiniz.

 Platforma giriş yaparak önce “T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı” ve ardından “TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” seçeneklerini seçin.
 Açılan sayfada gerekli bilgileri girin ve tarih, saat seçimlerini yapın.
 Son aşamada araç muayene randevu al seçeneğini işaretleyerek işleminizin kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden randevu oluştururken kimi zaman sayfalar arası geçişte aksaklıklar olabiliyor. Mobil cihazlarda daha sık gözlemlenen bu tarz bir sorunu aşmak için açık durumdaki tüm sayfaları kapatın ve aynı işlemleri tekrar deneyin.

TÜVTÜRK Üzerinden Araç Muayene Randevusu Alma

Araç muayene randevu alma işlemi için tercih edilebilecek bir diğer yöntem ise TÜVTÜRK resmi internet sitesini kullanmaktır. Bunun için aşağıda sıralanan adımları takip edebilirsiniz.

 İnternet sitesinin sol tarafında yer alan forma aracınızın plakasını, ruhsat seri ve numarasını yazın. Daha sonra da şehir seçimini yapın. 
 “Devam” butonuna tıkladığınızda site sizi “Genel Muayene & Muayene Tekrarı” ile “Tespit Muayenesi” seçeneklerinin bulunduğu sayfaya yönlendirir. Bu seçeneklerden “Genel Muayene & Muayene Tekrarı”nı seçin.
 Açılan sayfada muayenenin gerçekleştirilmesini istediğiniz günü belirleyin.
 Günü seçtikten sonra aynı işlemi muayene saati için yapın.
 Son aşamada araç muayene randevusu özeti sayfası görüntülenir. Bu sayfa aracılığıyla onay vererek randevunuzun oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

TÜVTÜRK aracılığıyla araç muayene randevusu almak için alternatif olarak firmaya ait çağrı merkezini de arayabilirsiniz. 

Araç Muayene Randevusu Nasıl İptal Edilir?

Kimi zaman gündelik sorumlulukların yoğunlaşması kimi zaman da beklenmedik durumlar nedeniyle araç muayene randevusu tarihinde değişiklik yapmak durumunda kalabilirsiniz. Araç muayene randevu değiştirme işlemi için tıpkı kayıt oluşturma aşamasındaki gibi, isterseniz TÜVTÜRK internet sitesini ya da e-Devlet’i kullanabilirsiniz. Doğrudan TÜVTÜRK üzerinden araç muayene randevu iptali yapmak için takip etmeniz gereken adımlar kayıt işlemi ile aynıdır. e-Devlet üzerinden işlem yaparken ise kayıt oluşturma ekranında listelenen randevuyu seçip iptal seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Araç sahipleri için en az periyodik muayene kadar önemli bir güvence olan kasko sigortası için en uygun teklifler AXA’da sizleri bekliyor.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu