Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır?

19.10.2022 / Son Güncelleme: 20.10.2022

Günümüzde hava yolu ulaşımı oldukça gelişmiş olup insanlar çeşitli nedenlerle dünyanın dört bir yanına seyahat ederler. Uçak seyahatleri hem hızlı hem de güvenli olmaları nedeniyle yıllar geçtikçe daha sık tercih edilir olmuştur. Aktarmalı uçuş, seyahatlerinde hava yolu taşımacılığını tercih eden kişilerin en sık karşılaştıkları kavramlardan biridir. Peki aktarmalı uçuş ne demektir?

Aktarmalı Uçuş Nedir?

Yurt dışı başta olmak üzere uzak şehirlere yolculuk yaparken aktarmalı uçuş kavramıyla karşılaşılması olasıdır. Hava yolu şirketlerinin web sitelerinde bilet araştırması yaparken direkt uçuşların yanı sıra aktarmalı uçuş seçenekleri de görülebilir. İstenilen yere direkt mi yoksa aktarmalı uçuş mu tercih etmenin daha avantajlı olacağına karar verebilmek için aktarmalı uçuş hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Transit uçuş olarak da adlandırılan aktarmalı uçuş, hedeflenen şehre 2 veya daha fazla uçuş yaparak ulaşılmasını ifade eder. Şöyle ki; bulunulan noktadan uçağa binerek başka bir şehre gidilir ve oradaki havalimanına iniş yapılır. Daha sonra o havalimanından tekrar başka bir uçağa binilir ve hedeflenen şehre doğru yola çıkılır.  Aktarma sayısı arttıkça uçuş sayısı da artmaktadır. Bu sebeple uzun süreli aktarmalı uçuşlar planlarken sağlık güvencesi için seyahat sigortası teklifi de alınabilir.

Aktarmalı Uçuş Neden Yapılır?

Aktarmalı uçuş, tahmin edileceği üzere zaman zaman komplike bir süreç olabilir. Özellikle yurt dışına aktarmalı uçuş yapmak insanları zorlayabilir. Bilinmeyen bir ülkede, bilinmeyen bir havalimanında uçak değişikliği yapmak gerginlik yaratabilir. Yabancı bir ülkede havalimanına inmek, orada havalimanında gerekli işlemleri yapmak ve tekrar başka bir uçağa binmek, insanların gözünde büyüyebilir.

Tüm bunlara rağmen aktarmalı uçuş seçeneği çok sayıda yolcu tarafından tercih edilir. Bunun nedenlerinden biri, gidilmek istenilen yere doğrudan uçuş olmaması olabilir. Bir diğer nedeni ise aktarmalı uçuşların genellikle direkt uçuşlara göre daha ekonomik olmalarıdır. İnsanlar bilet seçenekleri arasında ciddi fiyat farkları olduğu zaman daha uzun sürede hedeflenen yere varmayı göze alabilmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yurt dışı aktarmalı uçuşlarda aktarmanın yapıldığı ülkenin vize konusundaki uygulamasıdır. Bazı ülkeler havalimanından çıkılmayıp yalnızca uçak aktarması yapılacak olsa dahi vize şartı getirebilmektedir. Transit vize denilen bu vize, kişiye ilgili ülkeden diğer uçağa aktarma yapma imkanı verir. Vize için de bir ücret ödeneceği için aktarmalı uçuş ve direkt uçuş arasında tercih yaparken bunu dikkate almak gerekir. Vize ücreti de eklendiği zaman aktarmalı uçuş, daha pahalıya gelebilmektedir. 

Eklemek gerekir ki transit vize ücreti olmasa dahi aktarmalı uçuşlar her zaman direkt uçuşlara göre daha ucuz olmayabilir. Hava yolu şirketleri aktarma yapılan ülkede çok kısa bekleme süresi vaat ediyorlarsa genellikle aktarmalı uçuş bilet fiyatlarını direkt uçuş fiyatları ile yakın belirleyebilirler.

Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır?

Aktarmalı uçuş biletleri aynı hava yolu şirketinden alınabileceği gibi farklı firmalardan da alınabilir. Biletler aynı hava yolu şirketinden alındığı zaman işler daha kolaydır. Öte yandan farklı hava yolu firmaları arasında bagaj ve iş birliği anlaşmaları da bulunabilir.

Aktarmalı biletler, aynı hava yolu firmasından alınmışsa veya farklı hava yolu firmalarından alınmış olmakla birlikte firmalar arasında bagaj anlaşmaları varsa yolcular aktarma noktasında bagaj işlemleri ile hiç uğraşmadan doğrudan diğer uçağa geçiş yapabilirler. Aksi durumda aktarma noktasında ilk uçaktan inildiğinde bagajı teslim almak ve diğer uçuş için bagaj işlemlerini tekrar yaptırmak gerekir. Bu noktada hızlı olmak ve sonraki uçak saatini kaçırmamak önemlidir. Aktarmalı uçuşlar arasındaki zamanı geniş olacak şekilde ayarlamak, işleri kolaylaştırır.

Aktarmalı uçuşlarda check-in konusu da önemlidir. İlk uçuşu tamamladıktan sonra aktarma noktasında ikinci uçuş için online şekilde veya kontuar noktasında check-in işlemi yapılmalıdır. Biletler, aynı hava yolu firmasına aitse ilk kalkış noktasındayken diğer uçuş kartları da aynı anda temin edilebilir.

“Yurt içi aktarmalı uçuş nasıl yapılır?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Yurt içi aktarmalı uçuş prosedürü de yurt dışı aktarma süreci ile aynıdır. İki durum arasındaki tek fark, yurt dışındaki vize gerekliliğidir. Yurt içinde aktarmalı uçuş yaparken elbette ki vize gerekliliği olmayacaktır. Yurt dışına çıkıp aktarma noktasından yine aynı ülke içinde uçuş yapılacaksa yalnızca aktarma yapılan ülkenin vize uygulaması geçerli olur. Aktarma için bir sonraki uçağa binerken transit vize alınması gerekmez.

Aktarmalı Uçuş için Vize Gerekir mi?

Yukarıda da değindiğimiz üzere aktarmalı uçuş için bazı ülkelerin transit vize istemesi durumu söz konusu olabilir. Bu konuda ülkeler arasında farklı uygulamalar söz konusudur. Aktarma yapılacak ülkenin transit vize konusundaki uygulamaları konsolosluklardan veya ülkelerin resmi vize başvuru merkezlerinden öğrenilmelidir.

Transit vize yalnızca aktarma yapılacak ülkenin havalimanı için geçerlidir. Havalimanı dışına çıkmak için transit vize yeterli değildir. Öte yandan aktarma yapılacak olan ülkeye ait vize zaten varsa ayrıca transit vize alınması gerekmez. Aynı şekilde transit vize istemeyen bir ülkede aktarma yapılıyorsa diğer uçuş beklenirken havalimanından çıkılması mümkündür.

Aktarma noktası transit vize istenmeyen bir ülkedeyse havalimanı görevlileri yalnızca pasaporta bakacaktır. Fakat ülkeye giriş yapılmadığı için pasaporta bir işlem yapılmaz. Öte yandan eğer bagaj almak veya havalimanı değiştirmek gibi bir sebeple transit geçiş alanından çıkış yapılması gerekiyorsa bu durumda ülkeye giriş yapıldığı için pasaporta işlem yapılır.

Aktarmalı uçuş yapılırken transit vize gerekliliği konusunda ülkeler arasında farklı uygulamalar olmasının yanı sıra pasaport çeşitleri arasından hangisine sahip olunduğu da önemlidir. Bir ülke, bazı pasaport çeşitleri için aktarmalı uçuşlarda vize uygulaması yapmazken, diğerleri için durum tam tersi olabilir. Bu nedenle ilgili konsolosluktan veya vize başvuru merkezinden bilgi edinirken sahip olunan pasaport çeşidini de belirtmek gerekir.

Aktarmalı Uçuşlarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Aktarmalı seyahat yapmayı planlayan kişilerin herhangi bir hak kaybı veya sıkıntı yaşamamaları adına aktarmalı uçuş kuralları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar şu şekilde sıralanabilir:

Pasaport ve vize işlemleri bakımından aktarma noktasında transit vizeye ihtiyaç olup olmadığı mutlaka öğrenilmelidir.
Uçağın rötar yapması ihtimalini ve uçaklar arasında ulaşım için geçen süreyi dikkate alarak iki uçuş arasında yurt içi uçuşlar için en az 1 saat, yurt dışı uçuşlar için ise en az 2 saat süre bırakmak faydalı olacaktır.
Aktarmalı uçuşlarda firmalar aynı veya anlaşmalı değilse aktarma noktasında valizini alıp diğer uçuş için işlemleri tekrar yapmayı unutmamak gerekir.
Aktarmalı uçuşta bir sonraki uçağın kaçırılması durumunda yolcunun hatası söz konusuysa bir hak talep etmesi söz konusu değildir. Uçağın kaçırılması hava yolu firmasından kaynaklanıyorsa şirket bunu telafi için yeni bir bilet temin edecektir.

Yurt dışı seyahat sağlık sigortası sayesinde sağlık konusundaki beklenmedik durumlara karşı da hazırlıklı olunabilir.

AXA Sigorta olarak yurt içi ve yurt dışı seyahatlerini güvenle gerçekleştirmen için çok sayıdaki sigorta paketlerimizle yanındayız!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu