Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Aileniz İle Geleneksel Yılbaşı Eğlenceleri

18.11.2018 / Son Güncelleme: 16.05.2023

Tombala

Yurtdışında yaşlı nüfusun tercih ettiği oyun olarak bilinen tombala, bizim kültürümüzde yılbaşı ile neredeyse özdeşleşmiş bulunuyor. Oynaması son derece basit bir oyun bu, hatta “malzemelerini” evde bile hazırlayabilirsiniz. Ancak kullanım kolaylığı bakımından, hazır bir kit satın almanız daha iyi olacaktır. Her oyuncuya üzerinde 15 - 20 tane rakamın yazılı olduğu kâğıtlar dağıtılır ve oyunu yöneten kişi, bir torba içinden rastgele sayılar seçer. Çekilen sayılar ile kâğıtlardaki rakamlar eşleşiyorsa, rakamların üzeri kapatılır. Kâğıdındaki tüm rakamları kapatmayı başaran oyuncu “tombala” yapar ve oyunu kazanır.

Geleneksel ve Modern Eğlenceler

Sessiz Sinema

Ailece oynanabilen son derece eğlenceli bir oyundur. Modern versiyonu olarak Tabu’yu da tercih edebilirsiniz. Hiçbir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Oyuncular iki gruba ayrılır ve her gruptan bir kişi, grubun diğer üyesine sessiz bir şekilde seçtiği filmin adını anlatmaya çalışır. El, kol ve vücut hareketleri ile mimikleri kullanmak serbesttir. Genellikle anlatılmak istenen film adı birden fazla parçaya bölünür ve sessiz şekilde anlatılmaya en yatkın olan kısmı tarif edilir. Puan usulüyle kazanan taraf belirlenir.

Her ne kadar geleneksel olmasalar da; Tabu, Monopoly ve Jenga gibi oyunlar da yılbaşı eğlencelerinin içinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, oynadığınız oyunlar arasında bunları da dâhil edebilir ve daha da keyifli zaman geçirebilirsiniz. Merak etmeyin, hiçbiri de karmaşık değildir ve çok kısa bir süre içinde öğrenmek mümkündür.

 

Yılbaşı Ağacı Süsleme

Türkiye’de süslemeye uygun çam ağacı bulmanız oldukça zordur, ancak pek çok markette yapay ağaçlar (ve süsler) bulabilirsiniz. Yılbaşı ağacı süslemek, ailece yapabileceğiniz son derece eğlenceli bir aktivitedir. En çok süsü kimin takacağına dair bir yarışma düzenleyebilir, salonunuzun ortasında ışıl ışıl bir çam ağacı eşliğinde keyifli bir yılbaşı akşamı geçirebilirsiniz. Süslediğiniz ağacın önünde fotoğraf çekmeyi unutmayın.

Aile Üyelerini Yakından Tanıyın

Dilek Kâğıtları

Hem eğlenceli, hem de aile üyelerinin birbirilerini daha iyi tanımalarını sağlayan bir aktivitedir. Ailenin her bireyi, boş bir kâğıt üzerine yeni yıldan ne beklediğini yazar. Daha sonra, bu dilek kâğıtları herkes tarafından okunur. Bu sayede, hem özel günlerde hediye seçme zorluğu yaşamaz ve hem de ailenizin üyelerini daha yakından tanımış olursunuz.

Okey

Okey’in kelimenin tam anlamıyla Türkler tarafından icat edildiğini biliyor muydunuz? Rummy isimli oyunun basitleştirilmiş bir hali olan Okey, basit ve eğlenceli bir oyundur. Hazır satılan kitlerden satın almanız gerekir, ancak fiyatları son derece uygundur. Basitçe, oyuncular kendilerine dağıtılan nümerik taşları kullanarak belirli diziler oluşturmaya çalışır. Okey, diğer tüm taşların yerine geçebilen taşı temsil eder.

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu