Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Köpek Sahiplenmeden Bilmeniz Gerekenler

06.04.2020 / Son Güncelleme: 05.04.2022

Köpek sahiplenmek, aynı zamanda oldukça ciddi ve sorumluluk barındıran bir karardır. Özellikle geçici bir heves uğruna köpek sahiplendiğiniz ve daha sonra vazgeçtiğiniz takdirde, köpeğinizin psikolojisini ve yaşama düzenini oldukça kötü etkilemiş olursunuz. Köpeğiniz tekrar bir sahip ve yuva bulsa bile, yaşadığı terk edilme travmasını atlatmakta uzun süre boyunca zorlanır.

Her ne kadar köpekler ev hayatına ve sosyal yaşamınıza kolaylıkla uyum sağlasalar da, köpek sahiplenmenin yaşam düzeninizi büyük ölçüde değiştireceğine hazırlıklı olmalısınız. Bu nedenle köpek sahiplenmeden önce haberdar olmanız gereken başlıklara göz atarak, bu önemli kararı bir kez daha değerlendirebilir ve yeni dostunuzun gelişine hazırlıklı olabilirsiniz!

Ortak Bir Yaşam Temposunda Buluşun

Hayvan sahiplenmek, büyük sorumluluk gerektirir. Ancak köpekler, sıklıkla tercih edilen diğer evcil hayvanlara göre biraz daha ilgi ve zaman ister. Köpeklerin günlük olarak harcamaları gereken enerji miktarı; ırklarına, yaşlarına ve sağlık durumlarına göre farklılık gösterebilir. Fakat tüm köpeklerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlıkları açısından her gün yürüyüşe çıkartılarak ya da çeşitli oyunlar aracılığıyla hareket etmesi gerekir. Köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak ve onunla oyunlar oynamak, onların kas gelişiminin yanı sıra sizinle kurdukları bağ açısından da hayati önem taşır. Bu nedenle köpek sahiplendiğiniz takdirde, dört ayaklı dostunuzun tuvalet ihtiyacını giderebilmesi ve hareket edebilmesi açısından ona her gün vakit ayırabileceğinizden emin olmanız gerekir. Köpeğinizi dahil edebileceğiniz bir yaşam temposuna sahip değilseniz, kararınızı gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz.

Hayvan Sahiplendirme Merkezleri

Sahiplenmek istediğiniz köpeğin cinsi, yaşı ve ihtiyaçlarını karşılayacağınızdan emin olmanız büyük önem taşır. Ancak hâlihazırda yardıma ihtiyaç duyan köpeklere ulaşarak onların özlemle beklediği yuva ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ülkemizde özellikle son yıllarda geniş kitleler tarafından kabul gören "Satın alma, sahiplen!" sloganı; köpeklerin cinsini ve ırkını göz önünde bulundurmadan, onları para karşılığında satın alınan bir mal gibi görmeden sahiplendirmeyi vurgular. Birçok il ve ilçede bulunan hayvan sahiplendirme merkezleri ve barınakları, sahiplenilmeyi bekleyen kedi ve köpekleri aileler ile buluşturur. Bu tip barınaklarda, neredeyse her cinsten ve yaştan köpeğe rastlayacağınıza emin olabilirsiniz. Böylelikle bir barınak ziyaretinde orada bulunan birçok köpek ile tanışabilir, yaşam koşullarınız ve düzeninize kolaylıkla uyum sağlayacağından emin olduğunuz dostunuzu seçebilirsiniz.

Evde Köpek Beslemek

Dört ayaklı dostunuzun cinsi ve fiziksel özellikleri, her evde yaşamaya uygun olmayabilir. Küçük ırk kategorisinde değerlendirilen köpeklerin çoğu apartman yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilirken, bazı köpek cinslerinin bahçeli ya da müstakil evlerde barınması gerekir. Apartman koşullarına uyum sağlayamayacak bir köpek sahiplendiğinizde, hem alan yetersizliğinden hem de köpeğinizin yeterince enerji harcayamamasından kaynaklı sorunlar yaşayabilirsiniz. Söz gelimi, bir kurt köpeğinin bir apartman dairesinde harcadığı enerji ile günlük harcaması gereken enerji kotasını tamamlaması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle evinizin koşullarının sahiplenmek istediğiniz köpeğe uygun bir yaşam alanı yaratmak için yeterli olduğundan emin olmalısınız. Köpeklerin büyük bir çoğunluğu, ev içinde belirli alanları sahiplenerek bu alanlarda daha çok vakit geçirir. Köpeğinizin uyuması, oyun oynaması ve beslenmesi için belirli alanlar belirleyerek onun bu alanları benimsemesini sağlayabilirsiniz.

Köpeği Evde Yalnız Bırakmak

Çalışma koşullarınız ve yaşam temponuz nasıl olursa olsun, günün her saatini köpeğiniz ile birlikte geçirmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle özellikle çalışan insanlar için köpek beslemek, köpeğin yalnız kaldığı zaman dilimlerine alışması sorununu doğurabilir. Kediler, insanlardan çok yaşadıkları yere bağlıdır. Yaşadığı evi benimsemiş ve hayati ihtiyaçları karşılanan birçok kedi, gün boyunca evde sorunsuz bir şekilde yalnız vakit geçirebilir. Ancak köpekler, sahiplerine çok bağlıdır. Özellikle dostluğunuzun ilk zamanlarında evde yalnız kalan köpeğiniz, sizin geri döneceğinizden emin olamadığı için terk edildiğini zannedebilir.
Apartmanda köpek beslemek ve belirli zaman dilimlerinde köpeğinizi yalnız bırakmak, köpeğinizin siz yokken havlaması ve komşularınızın bu durumdan şikayetçi olması gibi sorunlar doğurabilir. Bu nedenle köpeğinizi evde tek başına geçireceği vakitlere adım adım alıştırmalısınız. Evde bulunduğunuz zamanlarda köpeğinizin kendi başına oyun oynamasını ve vakit geçirmesini teşvik ederek, yalnız geçirdiği süreleri kademe kademe uzatarak başlayabilirsiniz. Köpeğiniz zamanla evden gitseniz bile geri döneceğinizden emin olarak yaşadığı panik duygusunu atlatacaktır. Ancak onu yalnız bırakmadan önce evinizdeki güvenli alanını benimsediğinden ve tüm fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığından mutlaka emin olmalısınız.

Yeterince Sabırlı Mısınız?

Köpek sahiplenmek, sorumluluk almanın yanı sıra büyük sabır isteyen bir eylemdir. Tıpkı çocuklar gibi, köpekler de size ve yeni yaşamlarına ayak uydurana dek bir alışma sürecinden geçerler. Köpeğinizin koyduğunuz kurallara hemen uyum sağlamasını ve söz dinlemeye başlamasını beklememelisiniz. Her köpeğin insanlarla iletişim kurma yöntemi ve kişilik özellikleri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle dört ayaklı dostunuz ile tanışma süreciniz boyunca sabırlı davranmalısınız. Ancak unutmayın, sevgi tüm kapıların anahtarıdır. Köpeğinizin de sizinle harika bir hayata başlamak için can attığını ve size gönülden bağlı olduğunu göz önünde bulundurarak yaşadığınız tüm sorunların üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Köpeğinizin İhtiyaçlarını Göz Önünde Bulundurun

Köpek sahiplenmenin bir diğer boyutu ise maddi ihtiyaçlardan geçer. Köpeğiniz için en uygun mama seçimi, veteriner kontrolleri, aşı ve ilaç maliyetleri gibi birçok gidere hazırlıklı olmalısınız. Bu nedenle köpek sahiplenmeden önce, maddi durumunuzun böyle bir sorumluluğu karşılamak için yeterli düzeyde olup olmadığını tekrar değerlendirmek isteyebilirsiniz. Son olarak, sağlık durumunuzun köpek sahiplenmek için uygun olup olmadığından da mutlaka emin olmalısınız. Özellikle hayatınızda ilk kez hayvan sahipleniyorsanız, henüz farkında olmadığınız bir tüy alerjisi probleminiz olabilir. Bu problemden dostunuzla tanıştıktan sonra haberdar olmak yerine, sağlık durumunuzu karar sürecinizde teyit etmek isteyebilirsiniz.

Destek Almaktan Çekinmeyin

Hayat sürprizlerle doludur. Köpeğiniz ile birlikte kurduğunuz düzen kusursuz şekilde ilerlese de, ani bir iş seyahati ve zaman kısıtlılığı problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tip durumlar için önceden bir B planı belirleyerek, hem sizin hem de köpeğinizin düzeninin bozulmamasını sağlayabilirsiniz. Türkiye'nin yeni nesil pet platformu Petsurfer ile evcil hayvan sahiplerinin güvenilir bakıcılar ile buluşmasını sağlayan ve AXA Sigorta güvencesi kapsamında sunulan Petsurfer ile beş temel hizmetten yararlanabilirsiniz. Bakıcı evinde ya da surfer evinde bakım, köpek anaokulu, köpek gezdirme ve ev ziyareti hizmetlerinden dilediğiniz şekilde yararlanarak hem köpeğinize daha verimli ve eğlenceli bir hayat sunabilir hem de acil durumlara pratik ve güvenilir çözümler yaratabilirsiniz. Üstelik AXA Sigorta müşterisi, acentası ya da çalışanı olduğunuz takdirde bu hizmetlerden indirimli şekilde yararlanabilirsiniz. Siz de B planınızı bugünden yapın ve köpeğinizle geçireceğiniz birbirinden keyifli ve eğlenceli günlere başlamaya hazır olun!

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu