Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
AXA Blog

Hangi Egzersiz Trendleri Bizi Bekliyor?

31.03.2023 / Son Güncelleme: 18.01.2024

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bırakıyoruz. Son yıllarda günlük yaşam düzenlerimiz, çalışma biçimlerimiz, vakit geçirdiğimiz mekanlar, egzersiz yöntemleri ve çeşitleri, hepsi değişti. Kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları birçok insanı nasıl ve nerede egzersiz yapacağı konusunda yaratıcı olmaya itti. Bununla birlikte aslında her yerde egzersiz yapılabileceğine dair bir zihniyet de hayatımıza girmiş oldu.

Covid-19 krizi ile birlikte fiziksel sağlığın yanında ruhsal sağlık ve zindelik, zihin-beden uygulamaları ve diğer sağlık iyileştirmeleri gibi konular da tüketiciler tarafından beklenti haline geldi. Sosyal buluşmaların kısıtlandığı bu dönemlerde Peloton ya da SoulCycle gibi online egzersiz platformları grup olarak yapılan egzersizler ile sosyal buluşmaların da boşluğunu nispeten doldurdu. 

2023 yılına geçmeden 2022 yılındaki fitness trendlerine hızlıca bir göz atalım. Geçtiğimiz yıl, sizin de tahmin edeceğiniz üzere, American College of Sports Medicine (ACSM) yaptığı araştırma ile çevrimiçi egzersiz eğitimlerinin bir numarada olduğunu kanıtladı. Bu durum markaları ve spor merkezlerini hızlı bir dijitalleşme sürecine soktu. Başlangıçta fitness eğitmenlerinin Zoom üzerinden dersler verdiği dönem, sektördeki büyük küçük birçok işletmenin son derece parlak ve yenilikçi teknolojiler ve fikirler ile alternatifler üretmeye başladığı noktaya kadar geldi. 

Çevrimiçi fitness ve egzersiz derslerinin hızının çok yavaşladığını da söyleyemeyiz. Birçok spor ayakkabı markasını bünyesinde bulunduran ve profesyonel sporculara en uygun ayakkabıları bulmak için çalışmalar yürüten RunRepeat’e göre çevrimiçi egzersiz sektörünün 2027 yılına kadar 59 milyar dolardan daha fazla bir değere sahip olması bekleniyor. İstatistikler, sanal sınıflar sunan spor salonlarının da sınıfa bire bir katılımlarını da %12 artırdığını gösteriyor.

2023’te Bizleri Bekleyen 11 Fitness Trendi

Çevrimiçi egzersizlerin trend olmaya devam etmesi ve daha fazla sporcunun spor salonuna dönmesiyle dünya yeni bir yaşam biçimine uyum sağlamaya çalışıyor. Gelin bu trendlere birlikte göz atalım. 

1. Hibrit Spor Salonu Üyelikleri

Hibrit üyelikler sunan spor salonlarında açık bir artış görülüyor. Birçok geleneksel spor salonu, üyelerin çevrimiçi veya yüz yüze egzersiz yapma seçeneğine sahip olmak istediğinin farkında. Çevrimiçi uygunluk, gerçek mekanda faaliyet gösteren işletmeler için bir rakip değil, üyelerinin ihtiyaçlarına uyum sağlayabildiği sürece bir müttefik olarak görülebilir. Üyeler, haftada birkaç gün spor salonuna gitme ve aynı zamanda evde egzersiz yapma seçeneği talep ediyor. 

2. Sağlık İzleme için Giyilebilir Teknolojiler

Giyilebilir teknoloji ve aktivite izleyiciler, 2023 için büyük bir trend olmaya devam ediyor ve egzersizin de ötesine geçiyorlar. Bu yıl birçok akıllı saat ve fitness takipçisi, vücut ısısı, stres seviyeleri, uyku ve kalp atış hızı gibi ölçümler takip edebilen özellikler ekliyor. İnsanlar, adım veya kilometre koşularının ötesine geçen çeşitli sağlık ölçümlerini takip etmek istiyorlar.

3. Açık Havada Egzersiz

Spor salonlarının kapanmasıyla birlikte insanlar açık havada daha çok vakit geçirmeye, spor salonları egzersiz eğitimlerini açık havaya taşımaya başladı. Birleşik Krallık spor salonu zinciri olan PureGym en son fitness trendlerini takip etmek için Google aramalarını temel alan bir anket yaptı. Bu araştırma sonucu geriye doğru koşu ve bebek arabasıyla birlikte yapılan kondisyon egzersizlerinin popüler arama listelerinde üst sıralara tırmandığı görüldü. Bunların yanı sıra doğada yürüyüş, bisiklet, koşu ve açık hava egzersizleri popüler egzersizler olarak hayatımızda olmaya devam edecek. 

4. Düşük Etkili Egzersizler

Yüksek etkili egzersiz kadar popüler olsa da düşük etkili egzersizin büyümesi için de bir alan açıldı. Kürek çekme, yoga ve pilates gibi egzersizler güçlenmek için mükemmeldir ancak vücuda çok daha az zarar verir. Daha fazla insan işlevsel günlük hareketler üzerinde çalışmaya ve sadece daha sağlıklı bir yaşam sürmeye çalıştıkça, düşük etkili ancak etkili egzersizler bir fitness trendi olmaya devam edecek.

5. Kapsayıcı Egzersizler

Spor salonlarında olduğu kadar fitness stüdyoları ve mobil fitness uygulamalarında da kapsayıcılık ve çeşitlilik, tüketici tarafından öncelikli beklentilerden biri olmaya devam ediyor. Çevrimiçi eğitimlerin ve ev içi antrenmanlarının artmasıyla birlikte artık çok daha fazla insanın egzersize erişimi olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla daha kapsayıcı olmak artık bir gereklilik. Yargılamayan ve diyet bahsinin pek geçmediği vücut-nötr hareketlere odaklanan alternatifler artık daha popüler olacak. 

6. Mini Egzersiz Seansları

Antrenman yapmak için pek vakti olmayan kişiler için en uygun seçeneklerden biri artık mini egzersizler. Mini antrenmanlar zamanı olmayanlara kolaylık sağladığı gibi aynı zamanda spor yapmak için motivasyonu olmayanlara da fayda sağlar, dolayısıyla teşvik etmek ve alternatiflerini çoğaltmak iyi bir seçenek olabilir. Mini antrenmanları bir gün içerisine 5-10 dakikalık egzersizler olarak yayabilirsiniz.

7. Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenmanı (HIIT)

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanlar her yıl popülerleşmeye devam ediyor. HIIT antrenmanlarını temelde, dinlenme periyotlarını içeren hızlı ve yüksek yoğunluklu aktivitelerdir. HIIT antrenmanları nispeten kısa süre içerisinde yoğun bir antrenman yapmanıza olanak sağlar. Bir diğer iyi tarafı ise vücut ağırlığı egzersizleri yapabileceğiniz için herhangi bir ekipmana ihtiyacını olmamasıdır. 

8. Zihin-Beden

2023 yılında da fitness programları içerisinde zihin-beden egzersizleri odak noktalarından biri olmaya devam edecek. Pandemi krizi ile birlikte gelen kısıtlamalar, sokağa çıkma yasakları, finansal sıkıntılar ve pandeminin getirdiği ruhsal baskı ve stresle başa çıkmak için tüm dünyada  ruhsal sağlık, fiziksel sağlık kadar önem kazandı ve bir odak noktası haline geldi. Artık daha fazla insan stresi, kaygıyı azaltmanın ve ruhsal sağlıklarını desteklemenin yollarını aramaya başladı. Dolayısıyla yoga, tai chi gibi uygulamaların popüler olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

9. Açık Havada Özel Eğitim

Açık havada egzersiz ve kişiselleştirilmiş eğitim popülerleşmeye devam ediyor, dolayısıyla açık havada yapılan özel ve kişisel eğitimler de bu senenin trendlerinden biri olmaya devam edecek. Kişisel antrenörlerin açık havada küçük gruplar ile yapma fırsatları da artacak. Açık havada yapılan egzersizler sosyal mesafeyi korumaya ve temiz hava sirkülasyonunu sağlamaya olanak sağladığı için tercih edilmesi en muhtemel alternatiflerden biri. 

10. Eğlenceli Grup Fitness Sınıfları

Benzer şeylere ilgi duyan bir grup ile çalışmak her zaman kendinizi iyi hissettirir. Markalar ve iş modelleri de genellikle topluluk duygusunun işi yükselttiği fikri üzerine kurulur. HIIT, yoga veya pilates her zaman popüler egzersizler olmaya devam edecek olsa da paten, bisiklet gibi grup aktivitelerinin popülaritesinin de artığını görüyoruz. TikTok sayesinde ağırlıklı hula hop egzersizleri de yeniden sahneye çıkmış gibi görünüyor. Bir şeyin trend mi yoksa moda mı olduğunu söylemek zor olsa da aynı kalan bir şey var: grup egzersizlerinin popülerliği. 

11. İlaç Olarak Hareket 

Egzersiz dünyasında gördüğümüz en büyük değişimlerden biri, düzenli egzersizin artık mükemmel bir vücuda sahip olmanın ötesine geçmiş olmasıdır. Egzersiz ve hareket dış görünüşten öte fiziksel sağlığı korumak, iyileştirmek ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç. Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kanser çeşitleri gibi birçok hastalıktan da korunmak için en önemli yollardan biri. Egzersizi bir reçete olarak hayatınıza sokabilirsiniz. 

Size Nasıl Yardımcı Olabilirim
Destek İkonu